Wat leert training ons over het leven?

In beeld: Rust- en Inspanningstest bij Het Fundament

Training is gericht leren omgaan met stress

Training is een doelgerichte vorm van stress. Je zet jezelf bewust onder druk, met als doel om te herstellen, sterker te worden of veerkracht op te bouwen. Dat geldt voor vermogens zoals kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en herstel, maar net zo goed voor concentratie, plannen, onthouden en beslissen.

 

Of je nu sport om te presteren, herstelt van vermoeidheid of simpelweg gezonder wilt leven, trainen betekent werken aan aanpassingsvermogen.

 

De vijf wetmatigheden van training

Binnen de trainingsleer zijn er een aantal wetten die beschrijven hoe we ons aanpassen aan belasting:

  • Overload. Je moet voldoende prikkelen. Niet overmatig, maar wel meer dan je gewend bent;
  • Supercompensatie. Na een prikkel herstel je en bouw je extra reserves op;
  • Specificiteit. Wat je traint, is wat je ontwikkelt;
  • Reversibiliteit. Stop je met regelmatig trainen, dan verdwijnen de effecten;
  • Individualiteit. Iedereen reageert anders.

 

Deze principes zijn niet alleen toepasbaar op sport. Ze gelden ook voor het dagelijks leven. Werkdruk, emoties, sociale verantwoordelijkheden, ook dit zijn vormen van belasting die om herstel vragen. En net als in training gaat het ook hier om de juiste dosering van inspanning en rust.

 

Training wordt dan een metafoor voor het leven zelf.

 

Inzicht in belasting en herstel als spiegel

Om goed af te stemmen wat je nodig hebt, is inzicht essentieel. Je hartslag laat zien hoe je reageert op belasting. Het toont niet alleen hoe zwaar iets is, maar ook hoe goed je herstelt.

 

Daarnaast zegt de hartslagvariabiliteit (HRV), de microvariatie in het slag tot slag ritme, iets over de werking van je autonome zenuwstelsel. Het weerspiegelt je centrale regulatievermogen. Hoe hoger je HRV in rust, hoe beter je kan schakelen tussen inspanning en herstel.

 

Door hartslag en HRV te meten, krijg je zicht op je fysiologische staat, je herstelcapaciteit en je belastbaarheid. Dat maakt trainen effectiever en veiliger. Het helpt je ook om in je dagelijks leven bewuster te doseren. Wanneer je gas kunt geven, wanneer je beter iets kan vertragen en wanneer het verstandig is om te herstellen.

 

Het zijn dus geen hulpmiddelen alleen voor sporters of mensen in herstel. Ze helpen iedereen die beter wil omgaan met stress, energie en veerkracht in het dagelijks leven.

 

Prestatie is relatief en het proces doet ertoe

Afstand, tempo, snelheid of gewicht zeggen wat je hebt gedaan. Maar ze zeggen weinig over hoeveel energie het koste, hoe je je voelde of wat het met je deed. Een hardloper kan op twee dagen exact dezelfde tien kilometer rennen in dezelfde tijd. De ene dag moeiteloos, de andere dag zwaar. Het verschil wordt zichtbaar in de hartslag.

 

Dat principe geldt ook buiten sport. In werk en dagelijks functioneren kijken we vaak naar resultaten. Deadlines, cijfers, afgevinkte taken. Maar resultaten zeggen niet alles. Ze laten de uitkomst zien, niet de weg ernaartoe.

 

Juist dat proces en hoe je je daarin voelt is essentieel. Want daar vindt de aanpassing plaats.

 

Veel mensen vinden het lastig om te doseren en dit aan te voelen. Hartslag en HRV kunnen dan helpen als signalen die je terugbrengen bij je gevoel. Niet om het gevoel over te nemen, maar om het te verdiepen. Zodat je beter leert voelen en beter leert doseren.

 

Hartslagzones helpen je bewust doseren

Hartslaggestuurde training maakt gebruik van zones. Elke zone heeft een ander effect op je systeem en energiehuishouding.

  • Zone 1 is herstel. Zeer licht en activerend voor herstel en doorbloeding;
  • Zone 2 is basisduur. Lichte inspanning die vetverbranding en uithoudingsvermogen stimuleert;
  • Zone 3 is tempo. Matige inspanning die efficiëntie en cardiovasculaire fitheid versterkt;
  • Zone 4 is drempel. Zware inspanning rond je anaerobe drempel die het prestatievermogen vergroot;
  • Zone 5 is maximaal. Korte pieken die explosiviteit en topprestaties stimuleren.

 

Voor sporters voorkomt dit overbelasting. Voor mensen in herstel is het een veilige manier om op te bouwen. Ook buiten sport kun je deze zones zien als een symbolisch kompas. In welke zone leef jij het grootste deel van je dag? Zit je vaak in zone vier of vijf? En hoeveel ruimte geef je aan zone één?

 

Supercompensatie als levensprincipe

Het Finse bedrijf Firstbeat introduceerde het idee van 'supercompensatie van het leven'. Ontwikkeling ontstaat niet alleen door constante actie, maar door een ritme en balans tussen belasting, herstel en aanpassing. Verspreid over dagen, weken of maanden.

 

Die balans bepaalt of je opbloeit of uitgeput raakt. En niet alles hoeft of kan voortdurend in balans te zijn. Soms vraagt het leven meer dan je aankunt. Zoals de Friese uitspraak zegt, Tiiden ha tiiden. Tijden hebben tijden. Wat dan kan helpen is bewust bijsturen vanuit verstand en gevoel. Je leert je aanpassingsvermogen reguleren, zodat je veerkrachtig kunt omgaan met wat het leven van je vraagt.

 

Ontdek jouw belastbaarheid bij Het Fundament

Bij Het Fundament kun je een rusttest en inspanningstest doen. Daarmee krijg je inzicht in je herstelvermogen, conditie en hartslagzones. Je leert gericht trainen, effectiever herstellen en bewuster omgaan met je energie. Op een manier die aansluit bij jouw leven.

 

Interesse? Stuur een bericht of bel voor een afspraak.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.